x
  • antwerp-metals1
  • antwerp-metals2

Antwerp Metals




De bestaande infrastructuur van dit recyclagebedrijf (metalen) was volledig verouderd. Er was nood aan een nieuwe indeling van het terrein, met een nieuwe, solide, loods en bijhorend kantoorgebouw.

De grootste uitdaging bestond erin om alle functies te organiseren op een terrein met niet-gangbare vorm. De vorm van het kantoor, met de schuine lijnen, volgt volledig uit de ligging op het terrein en de heersende bouwvoorschriften. De nieuwe loods is een solide gebouw, dat uitermate geschikt is voor de verwerking van metalen waarbij zware machines gebruikt worden. Het terrein rondom de gebouwen werd opnieuw ingericht voor een optimaal gebruik.

x
  • Boonen-Otten1
  • Boonen-Otten2
  • Boonen-Otten3
  • Boonen-Otten4

Boonen - Otten




De bestaande woning werd te klein voor het gezin met 2 kinderen en werd daarom uitgebreid met een nieuwe achterbouw en aanpalend terras.
De prefab garagebox werd vervangen door een nieuwe garage met berging voor fietsen en tuinmateriaal.

x
  • dionys2
  • dionys960x400_1
  • dionys960x400_2
  • dionys3

Dionys




De bestaande woning was verouderd en voldeed niet aan de eisen voor een hedendaagse woning. De achtergevel, die in zeer slechte staat was, werd bekleed met baksteenstrips, net zoals een deel van de voorgevel. De ramen werden vervangen en er werd een nieuwe achterbouw met overdekt terras voorzien. Door deze ingrepen krijgt het gebouw een meer hedendaagse look.

x
  • nieuwe-kaai1
  • nieuwe-kaai2

Nieuwe Kaai




Zowel het exterieur als het interieur van deze nieuwbouwappartementen, bestemd voor verhuur, werd volledig uitgewerkt door Thoné Architectuur bvba.
Het uitzicht van het gebouw is hedendaags en volgt grotendeels uit het straatbeeld: de rode steen en de vorm van het gebouw sluit aan bij de aangrenzende herenhuizen, het witte “hangende” volume verwijst naar het witte hoekgebouw enkele huizen verder.
De houten lamellen, die terugkomen in de balustrades van de terrassen, zorgen aan het verticale raam van de traphal voor zonwering.
In het interieur werd gekozen voor lichte tinten, zodat er lichte, aangename ruimtes ontstaan.

x
  • valkiers6
  • valkiers5
  • valkiers4
  • valkiers3
  • valkiers2
  • valkiers1

Van Geirt-Valkiers




De bestaande boerderij was niet geschikt als hedendaagse gezinswoning en vroeg om een grondige renovatie. Het gebouw werd volledig gestript, en er werd een “huis in een huis” gebouwd. De oude buitenmuren doen dienst als façade. Verschillende binnenmuren werden uitgebroken, zodat er een ruime en lichte leefruimte werd gecreëerd. Waardevolle authentieke elementen zoals de kelderkamer zijn behouden. Het dak werd vernieuwd, geïsoleerd en voorzien van de nodige veluxen, zodat ook de bovenverdieping bruikbaar werd voor het nachtgedeelte. De keuken, badkamer (boven) en de slaapkamer maken deel uit van het ontwerp.

x
  • grse_960x400

General Recycling Services Europe (GRSE)




De bestaande infrastructuur van dit recyclagebedrijf (computers en elektronica) was volledig verouderd. Er was nood aan een nieuwe indeling van het terrein, met een nieuwe, solide loods en bijhorend kantoorgebouw.
In de loods worden computers en elektronische apparatuur ontmanteld en gesorteerd. Een van de eisen was dat er met een hoge kraan in het gebouw gewerkt kon worden. Het gebouw werd dan ook zo hoog mogelijk gemaakt, rekening houdend met de heersende bouwvoorschriften. Het nieuwe kantoorgebouw, dat in de plaats kwam van de bestaande kantoorcontainers, werd zo functioneel en compact mogelijk ontworpen. Door te werken met een verdieping blijft er meer grondoppervlakte over dat als werkterrein gebruikt kan worden.

x
  • Vooraanzicht_960x400
  • Achteraanzicht_960x400

Marynissen-Peeters




Een van de uitgangspunten voor het ontwerp van deze nieuwbouwwoning, was het uitzicht op de achterliggende weilanden. Dit werd vertaald in een glazen achtergevel voor het volume van het gelijkvloers. Door het vloerniveau omhoog te brengen, lijkt het gebouw te zweven, en wordt het uitzicht naar het achterliggend landschap nog versterkt. Het compacte volume van de verdieping rust op het onderliggende volume, waardoor het geheel een speels en licht effect krijgt.

x
  • Van Dyck_960x400_2
  • Van Dyck_960x400_1

Van Dyck




De bovenverdieping van de verouderde woning werd al enkele jaren niet meer gebruikt door de bejaarde bewoonster. Er werd beslist om deze verdieping, inclusief de zolder, om te bouwen tot kangoeroewoning voor haar zoon en zijn 2 kinderen. Door het inbrengen van een vide, met aansluitend dakterras, wordt er een grote hoeveelheid licht in de woning gebracht. Van op het dakterras is er een prachtig uitzicht over het achterliggende natuurgebied. Het resultaat van deze verbouwing is een ruime, lichte woning, die rechtstreeks in contact staat met de onderliggende woning dmv een trap, die leidt naar een sas tussen de gemeenschappelijke garage en de gelijkvloerse woning.

x
  • mertens-vos_960x400_3
  • mertens-vos_960x400_2
  • mertens-vos_960x400_1

Mertens-Vos




De kleine verouderde dorpswoning moest grondig gerenoveerd worden om te voldoen aan de hedendaagse comforteisen van de bewoners. De woning werd binnen volledig gestript, en de achterbouw (waarin de oude badkamer zich bevond) werd afgebroken. In de plaats kwam een nieuwe achterbouw, waarin de leefruimte en keuken werden ondergebracht. Het idee van de bestaande binnenkoer werd behouden, zodat er hier een aangename buitenruimte ontstaat die volledig ingesloten wordt door de bebouwing. De privacy die de bewoners hierdoor verkrijgen, is een belangrijk pluspunt omdat de woning zich op een kruispunt bevindt, met weinig ruimte tussen de straat en de gevel. Het hoofdvolume werd uitgebreid naar rechts ten behoeve van een garage en een extra slaapkamer met badkamer op de verdieping. De zolderverdieping kan in de toekomst nog omgevormd worden tot slaapkamer met badkamer. De bestaande buitenmuren van het hoofdvolume worden geïsoleerd en bepleisterd. De nieuwe buitenmuren werden opgetrokken in een grijze gevelsteen.

x
  • Van Eysendeyck_960x400_3
  • Van Eysendeyck_960x400_2
  • Van Eysendeyck_960x400_1

Van Eysendeyck




De oude schuur bij café ‘In Den Drietip’ werd enkel gebruikt als opslagruimte. De bouwheer besloot om deze om te bouwen tot woning.
De moeilijkheid bij dit ontwerp was de eerder geringe hoogte van de schuur. De vloerpas van de leefruimte werd 60cm verlaagd zodat er toch met een verdieping kon gewerkt worden. Het terras dat aansluit bij de leefruimte is ook 60cm lager aangelegd dan het straatniveau. De woning is opgebouwd rond een open, centrale ruimte. Hierin bevindt zich een loopbrug met trap. De loopbrug zorgt op de verdieping voor de verbinding tussen slaapzolder en bureau, die elk aan een kant van de centrale ruimte liggen en niet afgesloten worden door een muur. Door het “open plan” van de woning, voelt deze zeer ruim aan.
Bouwtechnisch werd het “huis-in-huis”-principe gehanteerd: zo ontstaat er een spouwmuur die ervoor zorgt dat de woning voldoet aan de vereiste EPB – voorschriften.
De berging voor het café verhuisde naar een nieuw gebouw met kelder, aan de zijkant van de schuur. Ook het terras werd verplaatst, naar de voorkant van het café.

x
  • claes-menschaert960x400_2
  • claes-menschaert960x400_1

Claes-Menschaert




Deze nieuwbouwwoning vormt de toekomstige thuisbasis voor een gezin met 2 kinderen. Ze hadden een duidelijk bouwprogramma voor ogen, dat werd vertaald naar een moderne woning met strakke lijnen en een open plan.
De gevelbekleding bestaat uit een witte bepleistering, met een accentmuur in zwart hout. Om nog meer nadruk te leggen op het accent, springt deze muur een stukje uit het volume van de woning.
Er werd gekozen voor een grote glaspartij in de achtergevel van het gelijkvloers, zodat de overgang binnen-buiten lijkt te vervagen.